Spiegeling
Elke relatie is een spiegel. Wanneer je dit begrip kunt omarmen, krijg je veel meer inzicht in jezelf. Het helpt je verder op je pad van persoonlijke ontwikkeling en het verbetert de kwaliteit van je relaties. Zo is ook onze buitenwereld een spiegel.
Sinds enige tijd heb ik de eer om dichtbij bijenvolken te mogen wonen en hun leefgebied te beschermen. Een heel interessant (bijen)volk. De bij heeft het zwaar, mijns inziens een duidelijke spiegeling van onze maatschappij. Bijen zijn een onmisbare schakel in onze samenleving. De bijen zorgen er namelijk voor dat de voedselvoorziening van de mens op peil blijft door gewassen te bestuiven. Als de bijen zouden uitsterven, zal tachtig procent van ons eten samen met alle bijen verdwijnen.
De mooiste spiegeling is, in mijn ogen, de harmonieuze samenstelling en intuïtieve samenwerking van het bijenvolk. Een bijenvolk bestaat uit darren (de mannelijke bijen), werksters en een koningin. Samen vormen ze één levend organisme, dat op een bijzondere manier samenwerkt en gericht is op de voortplanting van het volk. Een wonderbaarlijke schepping, die we mogen koesteren en waar we diep respect voor mogen hebben.
Een zuivere en harmonieuze samenwerking is voor ons als mens vaak lastig. Alleen door samen te werken vanuit een gedeelde passie, interesse en verantwoordelijkheid en door continu de verbinding te blijven maken met elkaar kun je ervoor zorgen dat het gezamenlijke resultaat zich verveelvoudigt. Wij mensen kunnen zoveel leren van de bij en hoe we vanuit onvoorwaardelijke liefde kunnen samenwerken.
Een bij leeft, in de zomer, 6 weken en in die 6 weken weet zij precies wat zij te doen heeft. Op en aan vliegen voor o.a. nectar en werken aan de cellen. Elke taak draagt bij aan het welzijn van het bijenvolk. Is het volk ontevreden over de koningin dan wordt er een speciale cel gemaakt waar een nieuwe koningin in kan groeien, die het volk overneemt. Zo simpel. Het zit in de natuur van de bij, precies dat te doen wat zij te doen heeft en dat is niet altijd verklaarbaar.
Bijen overleven al miljoenen jaren door intensief samen te werken. En ook buiten de bijenkast werken bijen samen: de symbiose tussen bijen en bloemen is uniek. Het bijeninstinct staat altijd open voor een beter of breder gedragen idee. Het gaat immers om het belang van de hele groep, niet van het individu. Door samen te werken, het belang van de groep voorop te stellen en doordat ieder zijn verantwoordelijkheid neemt kan het volk niet alleen overleven, maar ook doorgroeien. Samenwerken is een must, ieder op zijn eigen positie. De koningin is niet belangrijker dan een werkster, zonder werkster sterft de koningin uit. Gewoon, met respect voor ieders belangrijke positie en waar ieder in zijn kracht staat.
Wat als wij onze innerlijke beweging meer zouden volgen? Leven naar waar we heen worden geleid, vanuit ons instinct. Zonder het te begrijpen en de controle te willen hebben. Steeds minder begrijpen en ons innerlijke, (dierlijke) instinct te volgen. Zodat er ruimte en beweging ontstaat die in de kern voelbaar is. En waar de rest Bij-zaak is.
De oorzaak van het probleem ligt niet bij de bij of de buitenwereld, de kern van het probleem zit in de disconnectie van ons samenwerkingsverband als mens en in wiens leefgebied de bij dient te overleven.
Waar de bijen de basis spiegelen en er altijd weer verwondering mag zijn, dat vind ik goud. Laten wij het voorbeeld zijn, voor de bij, elkaar en de wereld. Laten we de spiegel omdraaien en zien dat de verandering begint in ons. Het Bij-een houden gaat van nature bij de bij, nu wij nog.
Liefs Yvonne 💛
Wil je er samen met mij dieper in duiken?
Voel je welkom bij een Regenboogsessie.
Foto: geen idee maar dank!
29-10-2024